Mer om tvättmedel – saker du inte vet!

Tvättmedel hjälper till att bryta ned och ta bort smuts och fläckar vid tvätt av kläder. Det finns tvättmedel för både maskin- och handtvätt. Över tid har tvättmedel ersatt där man tidigare använt tvål. Tvättmedel kan vara olika effektiva beroende på vilken typ av vatten man tvättar i, och vilken temperatur man valt. Därför står det ofta på paketet vad som är rekommenderad dosering för ett hårt/mjukt vatten, samt vilken temperatur det är avsett att användas i.

Tvättmedel finns i både flytande form och som pulver. I Sverige är pulver överlägset vanligast, men i t.ex. Storbritannien har det flytande tvättmedlet blivit populärt. De flesta tvättmedel innehåller enzymer som hjälper till med att bryta ner fläckar. Pulveriserat tvättmedel är extra effektivt på kraftigt nedsmutsade kläder (tänk barnens kläder efter en lerig fotbollsmatch). Denna typ av tvättmedel har kommit långt under det senaste decenniet och löser fläckar väl, men kan ha problem att lyckas i kallt vatten. Det är därför viktigt att välja rätt temperatur, förutsatt att man vill ha rena kläder :)

De ovan nämnda flytande tvättmedlen är särskilt bra på att ta bort feta fläckar – från t.ex. mat eller olja. De flesta flytande tvättmedel går att använda som lokal förbehandling innan själva huvudtvätten. Detta måste du dock kontrollera innan du använder det på detta sätt.

Kom även ihåg att kika på om vattnet hos dig är hårt eller mjukt. Detta kommer, som jag nämnde ovan, påverka din dosering. I slutändan handlar det om vår miljö (och din ekonomi!) – så se till att följa mitt råd.


Leave a Reply