Att bygga nytt kök med en mindre budget

Din budget kommer att ha ett avgörande i materialvalet. Men när man står i valet och kvalet kan det vara bra att gå tillbaka till den initiala tanken. Varför nytt kök? Praktiska skäl? Estetiska? Vad vill vi egentligen uppnå?

Det går även att spara in pengar på arbetskostnaden. Men vi har alla sett tillräckligt många realityprogram där jobb har gjorts oseriöst – så jag skulle gärna betala lite extra för att få en seriös leverantör.

Bänkskivor av marmor och granit är snyggt och exklusivt men tyvärr också en högre kostnad. Vad som är positivt är att det är beständiga material som går att räkna hem över en lång tid framöver.

Sugen på trägolv? Satsa på laminat för att komma ner i kostnad (se för övrigt denna 10 år gamla artikel om hur man kan spara in pengar på nästa köksbyte: DN. Beroende på hur situationen ser ut kan det vara en idé att kika på vad som finns under det nuvarande golvet. Är det betong (som är trendigt just nu!) kan det vara billigare att ta bort det nuvarande golvet i förmån för det underliggande.

Hos de större återförsäljgarna i Stockholm (som t.ex. Ballingslöv Stockholm City) finns många skåp finns i mängder av storlekar och former, vilket gör att man nästan kan uppnå skräddarsydd passform utan att gå loss med sågar eller måttbeställningar. Detta gör att ett välplanerat kök där man vet om sina begränsningar också kan bli ett bra inslag i budgeten. Material då? Om din budget inte är så stor men din smak är exklusiv skulle jag rekommendera att köra på målade snarare än betsade luckor där träslaget syns genom färgen. En härlig färgfinish ser ofta både exklusivt och trendigt ut.

Resten av köket då? Möblerna? Här tror jag att många tänker fel. Oftast kräver ett helt nytt kök också nya möbler för att allt ska klaffa. Men behöver man uppgradera möblerna i takt med själva köket? Jag tycker faktiskt inte det. Kök är en större investering, och jag tror att man klarar sig långt på ett bra kvalitetskök och mer avskalade möbler. Det är alltid lättare att komplettera möbler i efterhand än att försöka göra detsamma för köket…


Leave a Reply